Maak binnen enkele seconden
een gratis account aan 👉🏼

Madmum

Interview over het bestellen en betalen met een QR-code

Door het automatiseren van de horeca, is er terug tijd voor menselijk contact met de klanten. En dat is welgekomen na de lockdown (red.)

(leestijd: 7 min)

smartendr qr code

Koffie -en lunchbar MadMum in Leuven, is sinds juni 2018 één van dé trekpleisters voor iedereen die kan genieten van versgebrande koffie en een heerlijk ontbijt of lunch.

Pieter Claes, oprichter en bezieler van het concept, gaat prat op het gebruik van duurzame en ecologische producten die hij haalt bij lokale producenten. Zo staat hij in rechtstreeks contact met zijn koffieboer uit Colombia en draagt hij bij aan het fair trade initiative.

Sinds de heropening van de horeca op 8 mei 2021, wou hij onmiddellijk inzetten op een vlotte bestel -en betalingsmethode en ging hij de samenwerking aan met Smartendr, een bestel -en betaalapp. Wij gingen na 6 maanden polshoogte nemen.

Dag Pieter, hoe lopen de zaken?

De zaken lopen heel goed, zoals je kan zien (knipoogt). De mensen mogen weer naar buiten en de horeca is bezig aan haar comeback!

Vertel eens. Wat waren vroeger de groeipijnen bij jullie?

Wel. We zijn een koffiebar. Dat betekent dat er veel verkeer is van klanten en circulatie van tafels. Klanten komen vaak binnen voor een snelle consumptie en verdwijnen dan weer uit beeld. Daarom moet je een methode vinden om de mensen snel te bedienen, zonder in te boeten op gezelligheid en sfeer.

Wat was jullie methode alvorens het gebruik van een bestel -en betaalapp?

Vroeger moesten klanten bestellen en betalen aan de bar en à la minute beslissen aan welk tafeltje ze dachten te gaan zitten. De obers schreven dan een kleine opmerking op het ticket of onthielden een kenmerk van de klant. Bijvoorbeeld: “ticket 1 = rode trui”

Pieter Claes over het bestellen met QR-code van Smartendr.
Pieter Claes - zaakvoerder Madmum

Waarom werkte dit niet?

Op deze manier werden er wel eens fouten gemaakt. Bijvoorbeeld: klanten die ondertussen van tafel waren veranderd, hun kenmerkende trui hadden uitgedaan en zelfs klanten die bewust een drankje aannamen dat niet voor hen bedoeld was.

Dit zorgde, naast extra werk en stress bij het personeel, ook voor een gejaagd gevoel bij de klanten. Dat wilden we veranderen. We willen de mensen immers tot rust brengen in onze koffiebar.


Naar welke oplossingen heb je dan gezocht?

Ik begon wat onderzoek te doen naar oplossingen zoals de bekende buzzers die je wel eens bij de frituur ziet. Maar dit wou ik absoluut niet. Zulke buzzers maken vrij veel lawaai en zijn niet praktisch in een grotere zaak. Vervolgens kwam ik op een soort van GPS-systeem dat elke tafel kon lokaliseren d.m.v. een tag. Hiervoor moest ik dan scanners plaatsen et cetera… Dit vond ik dan weer te drastisch en vooral te duur. Ik heb wel even gewerkt met een systeem zoals jullie uit Nederland, maar hier was het dashboard dan weer te beperkt en niet echt gebruiksvriendelijk.

Ik vind het belangrijk dat ik niet constant tegen een helpdesk aanloop waar je 30 minuten on hold staat.

Wat waren voor jou de belangrijkste vereisten voor het nieuwe systeem?

Ik wou ten eerste een systeem dat gebruiksvriendelijk is, want het huidige en nieuwe personeel moet er snel mee overweg kunnen. Maar ik wou ook wel meer features dan enkel een menukaart, zodat je je menu mooier kan vormgeven en snel producten kan toevoegen of verwijderen wanneer ze uit voorraad zijn. Daarnaast vind ik het uiterst belangrijk dat er goede service aan gekoppeld is die je persoonlijk verder helpt en je niet constant tegen een helpdesk aanloopt waar je 30 minuten on hold staat.

Hoe kom je dan bij Smartendr terecht?

Via een artikel in Bloovi kwam ik bij jullie terecht. Ik kende het systeem van een bestel -en betaalapp met QR-code al wel. Dit is in de horeca tijdens de coronacrisis echt uit de grond geschoten, omdat je vanop afstand veilig en snel kan betalen.

Maar bij Smartendr vond ik net die extra mile. Het is lokaal, de applicatie zit logisch en goed onderbouwd in mekaar en als er vragen zijn, krijg je echt het gevoel dat het ter harte genomen wordt. Zo’n persoonlijke service zie je niet vaak terug bij techbedrijven. En omdat je geen hardware moet aankopen, blijft de prijs zeer democratisch en toegankelijk voor zelfs de kleinere horecazaken.


Dat is leuk om te horen. Hoe speelt Smartendr in op de leegloop van horecapersoneel tijdens Covid?

Het klopt dat er een algemene leegloop geweest is van personeel tijdens de lockdown. Wij zijn hier gelukkig van gespaard gebleven, maar dat is bij anderen zeker een probleem geweest. Momenteel draaien wij ongeveer 75% van onze omzet via Smartendr, wat ervoor zorgt dat er wel wat druk wegvalt bij het personeel. Zo kan bijvoorbeeld 1 persoon meerdere werkjes doen in plaats van de hele dag aan de kassa bestellingen in te typen. Er komt wat meer tijd vrij met andere woorden. Voor andere zaken kan dit betekenen dat ze minder personeel nodig hebben en dus minder loonkosten hebben. Wat na een lockdown van bijna 2 jaar wel net die extra duw kan geven om te overleven.

“Momenteel draaien wij ongeveer 75% van onze omzet via Smartendr, wat ervoor zorgt dat er wel wat druk wegvalt bij het personeel.”

Zijn er klanten die niet willen bestellen via een QR-code?

Door de plotse overgang naar een bestel -en betaalapp, hebben we voor -en tegenstanders gehad. Dat is altijd zo bij digitalisering en technologie. Maar doordat we niet meer achter bestellingen moeten aanhollen, komt er dan weer meer tijd vrij voor persoonlijk contact met de klanten. Iets waar veel mensen nood aan hebben na de pandemie. Dit is echter wel iets waar je sommige obers bewust van moet maken. De ene is al wat socialer dan de andere. Kortom, het draait om perceptie. Het glas is halfvol of halfleeg. Elke verandering, creëert nieuwe opportuniteiten.

En op deze positieve noot, sluit ik af. Ik dank u en succes nog!

Probeer nu gratis
& ontdek de voordelen!

Ga vandaag nog aan de slag met de slimste bestelapplicatie!