Maak binnen enkele seconden
een gratis account aan 👉🏼

Den Turk, het oudste café van Gent, zit op de trein naar digitalisering.

Het café dateert van 1228. Mijn moeder heeft de zaak meer dan 20 jaar met succes uitgebaat en ik heb een 7-tal jaar geleden overgenomen.

We zijn eerst gestart met een digitale view-only menukaart, maar ik vond dit concept te plat. Ik zag direct dat er meer mogelijkheden zaten in deze weg naar digitalisering.

Wie zin heeft in “de schuunst getapte pint van Gent”, een speciaalbier van‘t vat, een cognac van het bovenste schap of een boterham met echte Gentse kop, gaat naar Den Turk. Dat staat vast. In het oudste café van Gent, staat kwaliteit en gezelligheid bovenaan.

De technologie achter een volkscafé

Aangezien Den Turk bekend staat als echt volkscafé waar de mensen centraal staan, zou het kunnen verbazen dat zo’n café inzet op de digitalisering van hun bestel -en betaalproces.

“Aanvankelijk was het door de coronacrisis dat we overgeschakeld zijn. We mochten niet meer werken met de fysieke menukaarten en wilden dat onze klanten veilig en vanop afstand konden bestellen en betalen. Maar gaandeweg zagen we er al snel de voordelen van in”, vertelt Anthony.

Dit zien we vaker terugkomen. De coronacrisis is als het ware een katalysator geweest voor de horecasector om meer in te zetten op digitalisering.

“In het buitenland werken ze al langer met QR-codes in de horeca. Toeristen zijn dit dus gewoon en de lokale klanten beginnen het stilaan ook als gewone gang van zaken te zien. We moeten gewoon mee met de tijd. Koppel daaraan het idee dat je met de loyalty feature een echte community kan creëren die de vaste klanten beloont. Zo kan je bij een bepaald aantal punten (oftewel bestellingen) de klant toekomstig belonen met bijvoorbeeld een gadget. Denk maar aan een dekentje met het logo van de zaak erop. Wat nog voor extra reclame zorgt! Dit werkt perfect in een bruine kroeg, waar we allemaal één grote familie zijn”, zegt Anthony enthousiast.

“We zijn eerst gestart met een digitale view-only menukaart, maar ik vond dit concept te plat. Ik zag direct dat er meer mogelijkheden zaten in deze weg naar digitalisering.”

Praktisch, toekomstgericht en persoonlijk

Als gevolg van COVID-19, waren de meeste horecazaken een tijd verplicht om te werken met een alternatief voor de fysieke menukaart. We zagen de QR-code als snel overal standaard op de tafel plakken. Waar zit dan het verschil tussen de verschillende concepten?

“We zijn eerst gestart met een concept dat ons aangeboden werd door Coca-Cola. Dit werkte ook met een QR-code, maar het was een view-only menu. Ik denk dat veel zaken hier mee werken, maar ik vond enkel een digitale menukaart te plat. Ik voelde direct dat er meer mogelijkheden zaten in deze weg naar digitalisering. Ik vind het belangrijk dat ik de menukaart kan customizen. Op een simpele maar praktische manier. Bovendien moet je met een view-only menu nog steeds wachten op een ober om de bestelling op te nemen. Daarom vonden we de juiste partner in Smartendr”, vertelt Anthony.

Naast het veilig bestellen en betalen, zijn de mogelijkheden eindeloos wanneer technologie wordt omarmd. Zo kunnen we het gedrag van de consumenten gebruiken om een meer gepersonaliseerde (digitale) menukaart aan te bieden.“Als ondernemer zag ik al snel de opportuniteiten in deze manier van werken, zoals het aanbieden van 2 producten die vaak samen verkocht worden als "aanrader", bv: een portie Gentse kop met Tierenteynmosterd en een blauwe Chimay. Of mensen die vaak speciaalbiertjes drinken, krijgen dit in hun menu eerst aangeboden. De opportuniteit om te kunnen inspelen op de voorkeuren van mijn cliënteel, is voor een ondernemer enorm interessant. Zelfs voor een bruine kroeg als deze.”, licht Anthony toe.

“De opportuniteit om te kunnen inspelen op de voorkeuren van mijn cliënteel, is voor een ondernemer enorm interessant. Zelfs voor een bruine kroeg als deze.”

In een bruine kroeg waar iedereen mekaar door en door kent, is het belangrijk dat de klant voelt dat hij “thuis” is. We horen geregeld dat het gebruik van zo’n app - waarmee je vanop afstand bestelt en betaalt – het persoonlijk contact tussen klant en ober zou wegnemen. Dit hangt af van je perceptie. Het gebruik van de app, zorgt ervoor dat er een groot deel werkdruk weggenomen wordt. De ober hoeft niet meer te lopen achter bestellingen en betalingen. Hierdoor ontstaat er net meer tijd om opnieuw persoonlijke interactie te hebben met de klant. Je kan terug rustig de tijd nemen om je klanten te vragen hoe het gaat.

“Elke digitale transformatie heeft een transitieperiode nodig. Dat hebben we al vaker gezien. En dit is ook bij ons nog het geval. We zullen nog een weg afleggen. Bij de toeristen gaat dit al vlot, omdat zij het al langer kennen, maar de lokale klant ga je een beetje moeten begeleiden. Eens de klanten inzien dat het gebruik van zo’n app als Smartendr een zeker niveau van gamification heeft, zijn ze snel mee en vinden ze het zelfs leuk. Ook de “seniors” onder het personeel, waren snel mee. Onze service, waarbij klanten zich geen weg hoeven te banen tot aan de toog om te bestellen, maar tijdig en persoonlijk aan tafel bediend worden volgens de regels van de kunst, staat steeds voorop. Digitalisering hoeft dit niet in de weg te staan. Meer nog, digitalisering kan deze beleving in de toekomst nog versterken. Natuurlijk heb je in een bruine kroeg ook ouder cliënteel die wat sceptischer zijn of gewoonweg geen smartphone hebben. Met deze mensen houden we uiteraard rekening en bieden we onze service als voorheen aan. Maar digitaal bestellen en betalen is zelfs in een kroeg zoals Den Turk onmisbaar geworden. Dat zegt veel over de evolutie binnen de horeca.”, vertelt Anthony.

“Eens de klanten inzien dat het gebruik van zo’n app als Smartendr een zeker niveau van gamification heeft, zijn ze snel mee en vinden ze het zelfs leuk.”

Tot slot is de samenwerking tussen de horecazaak en de digitale partner van groot belang. Net omdat het gaat over iets nieuw, over technologie die wordt geïmplementeerd in een traditionele sector, zien we de zaakvoerders soms twijfelen. Dat is normaal. Mensen zijn gewoontedieren die vaak terug grijpen naar het oude vertrouwde systeem. Maar “vertrouwd” wil niet persé zeggen “beter”. Om dit in goede banen te leiden, gaat Smartendr prat op een persoonlijke relatie met haar klanten.

“Kijk het is simpel. Ik doe al jaren zaken op gevoel. Smartendr is zeker niet de enige speler in de markt die dit systeem aanbiedt, maar ik voelde hier wel dat er echt persoonlijk contact is en dat er snel geschakeld wordt bijvragen of feedback. Less is more in partnerships. Minder partners maar betere partners. Daarbij geef ik liever de voorkeur aan lokale partners.”, sluit Anthony af.

Probeer nu gratis
& ontdek de voordelen!

Ga vandaag nog aan de slag met de slimste bestelapplicatie!