Horecatrends 2021

Dat 2020 een bewogen jaar was, is een understatement. Verschillende sectoren zijn hard getroffen door de coronacrisis en helaas was de horecasector daar een van.

Tot zover het slechte nieuws. Want ondanks de moeilijke tijden, hebben verschillende zaken enorme veerkracht getoond en dat straalde zich uit in een aantal interessante ontwikkelingen. We twijfelen er niet aan dat de horeca sterker zal terugkeren dan ooit tevoren.

Mede dankzij deze enorme veerkracht, zijn dit de horecatrends voor 2021:

1. TAKE-AWAY IS NIET MEER WEG TE DENKEN

Take-away was uiteraard al een groeiend segment in de horeca, maar door de coronacrisis is deze groei alleen nog maar toegenomen. We gaven het al aan in ons vorig artikel, maar take-away is niet meer weg te denken uit de horecasector. Waar veel ondernemers hiermee gestart waren om verlies van inkomsten tegen te gaan, is dit iets wat ongetwijfeld zal blijven bestaan zodra de horeca de deuren terug mag openen. Het zou zonde zijn om hiermee te stoppen.

Lees meer over de take-away module & hoe Smartendr horecazaken helpt tijdens deze crisis op onze website 

2. DIGITALISERING IS KEY VOOR DE HORECA 

Ook deze trend is door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. Van zodra de horeca terug open mag, moeten alle horecazaken zich imers aanpassen aan de huidige maatregelen. Het scannen van een QR code en digitaal betalen is een stuk hygiënischer, veiliger en sneller! Gasten halen nu eenvoudig hun telefoon boven, scannen het menu en kunnen zo makkelijk bestellen en betalen. Deze populaire trend zal ook in 2021 alleen maar blijven toenemen. Het is niet enkel voor de klanten een fijne verandering, maar ook de horecaondernemers zelf. Zij krijgen nu namelijk meer tijd om zich te concentreren op andere zaken.

Wij bij Smartendr spelen natuurlijk handig in op deze trend met onze eigen slimme bestelapplicatie. Kijk zeker op onze website hoe wij jouw zaak kunnen helpen om coronaproof te zijn en je omzet te verhogen. Voor tips over het implementeren van een QR code in je zaak, moet je zeker uitkijken naar ons volgend artikel!

3. HORECA EN (ONLINE) RETAIL GROEIEN STEEDS MEER NAAR ELKAAR TOE

De grens tussen deze branches vervaagt meer en meer. Zo heeft de Retail sector de stap richting horeca een tijdje geleden al gezet. Denk maar aan tuincentra waar je kan gaan lunchen, winkels met een coffee corner, tankstations met belegde broodjes etc. Via deze weg proberen retailers vaker hun klanten een extra beleving aan te bieden.

Om het verlies aan inkomsten te reduceren, hebben nu ook horecaondernemers de stap richting retail gemaakt. Steeds meer restaurants openen hun webshop om huisgemaakte producten en ingrediënten aan te bieden. En dat is zeker een goed idee. Klanten willen vandaag de dag de (lokale) horeca steunen. Het verkopen van lokale producten kan een extra bron van inkomsten vormen.

4. DE OPKOMST VAN DARK KITCHENS

2020 was het jaar waar de opkomst van dark kitchens helemaal tot uiting kwam. Dark kitchens zijn restaurants waar je geen maaltijd kan gaan eten, je kan hier enkel gerechten van laten leveren. Vaak bevinden deze dark kitchens zich op een centrale plek in de stad.

De coronacrisis heeft deze opkomst serieus in de hand gewerkt, nooit eerder was het zo makkelijk om voedsel te bestellen en te laten leveren (kijk maar naar de eerste trend). Deze snelle groei zal zich blijven doorzetten in 2021.

5. DUURZAAMHEID IS BELANGRIJKER DAN OOIT

Duurzaamheid is al jaren hot in de horecawereld (en ver daarbuiten). Mede door de coronacrisis zijn we bewuster geworden over onze omgeving.

Horecazaken werken meer met lokale producten, besparen op energie, minder afval etc. Ook de strijd tegen voedselverspilling werkt deze trend zeker in de hand. Horecazaken kunnen namelijk geld besparen door voedselverspilling te verminderen. Ook de duurzaamheidstrend zal zich dus in 2021 alleen nog maar verder doorzetten.

 
Comments are closed.